Gaija är ett år!

Oj vad tiden går fort! Nu är gaija ett år. Jag ahr fått uppleva min hund i inte bara tio månader utan i elva och en halv månad! Första besöket hos min uppföadre var när dom var lite drygt två veckor. Sen har jag ju fått besöka henne en gång i veckan. Inta alla förunnat. Uppfödaren tillåter inte att vem som helst får komma och kika på valparna! Så jag kände mig verkligen utvald!
Och utvald blev ju gaija. Av mig och min uppfödare. Jag fick världens finaste och mest underbaraste valp! Otrligt lättlärd och trevlig att ha hand om. Inte många stunder när man tyckt att hon varit pest och pina. Jag har älskat varje sekund vi haft henne! Och det verkar då bara bli bättre och bättre!

I torsdags när hon fyllde ett år for vi och badade. gaija kan inte simma. Det var första gången hon fick porva på att simma. Lodrätt upp och vifta med frambenen. Så gör Gaija. Till sist fick vi lite fason på hennes simmning. Nästa gång ska jag ha kameran med mig så man kan se vilken läcker badbrud hon är!

Ikväll har vi varit ute på en låååång cykeltur! Jag vet inte hur lång den är men det tar en och en halv timme att cykla. Men dångra rastpauser förståss.
Idag fick vi äran att se en hare och massor med fåglar! Synd bara att min kamera inte hinner med dessa djur. Annars hade jag visat upp dom.
Här kommer ialla fall lite bilder som beskriver vår långa cykeltur.

31230-105

Gaija och Lonas typiska cykelstil. Bredvid varandra. I koppel eller utan koppel. Spelar ingen roll. Ca en km från hemmet.

31230-106

Vi ser en hare långt bort. Men vi stannar eftersom att mamma sagt att vi ska stanna.

31230-107

Där långt borta är fåglarna..

31230-108

Vi ska lååångt bort! Ca två km och inte ens halvägs...

31230-109

En lång väg var det ja...

31230-110

I den här ladan satt jag och Lena (en kompis) och fikade. Det var många år sedan. Över 20 år sedan. Nu går det inte att söka skydd här längre...

31230-111

Halvvägs! Och upp för backen kom vi! Gaija visar Amanda hur man ska ta backen.

31230-112

På väg hem. Nu har vi nog bara ngn km kvar. två kanske? Underbar utsikt i en underbar miljö!

31230-113

Lona vil ha en vilopaus. Gaija vill fortsätta.

31230-114

Pitholmsträsket. Nu är det bara en km kvar! Gaija är knappt trött...

31230-115

Sista kilometern hem... Lona visade sig ha ont i höger höft när jag strechade henne. Ngt hon inte visat tidigare... Så ngn fler lång cykeltur blir det inte för hennes del. Ändå ahr hudnarna mestadels bara sprungit på sand och i skogen. Och med många vilopauser. Och fort har det inte heller gått.
När hundarna har velat galoppera har Amanda utbrustit i: Galopption!!! Då har hundarna hejdat sig och tittat på henne. Såg väldigt lustigt ut! =O)
Nu har jag två eller tre väldigt nöjda tjejer här hemma.

Skendräktiga tikar.

Nu har jag två skendräktiga tikar. Jättekul. Lona tror hon har bebisar och hittar alla möjliga och omöjliga saker som kan vara en bebis.
Gaija har fått mjölk i juvrena och är lite småseg emellanåt. Men annars bryr hon sig inte ngt om bebisar. tack o lov!

Så nu har jag fått några fina tips från min uppfödare så ajg kan banta henne och lona. Jag ger minimalt med mat och ger ris som utfyllnad. Så magen inte blir för tom. Funkar fint! Jag ahr köpt vildris. Det innehåller mindre fett än vanligt ris! Och tydligen smakar det jättegott också. för till och med Lona som är världens mest kräsna schäfer äter det med god aptit! Hon skulle hellre vilja dö av hunger än att äta ngt som inte passar henne i smaken.

Vi kör med motion också. Så nu har vi varit på en längre cykeltur efter en härlig grusväg. Det finns en liten bäck som rinner förbi vägen. Den ahr färskt vatten som kommer från Pitholmsträsket. hudnarna tycker om att bada i det och dricka vattnet. Ett perfekt ställe för hundarna att dricka sig otörstiga och svalka sig på. Vi bor nu verkligen bra till. Jag kan välja motionssätt åt hundarna och har flera alternativ. Nu ngn dag ska jag ta med dom till motionsspåret uppe på Furuberget och jobba lite med mig själv också... Min kondis har ju också förbättrats! vilket är enbart posetivt. Jag har mycket mindre ont nu också. 
Man får tacka hundarna för att man mår bra. utan dom hade ajg nog inte orkat speciellt mycket. Och flk undrar hur jag orkar med hundarna.Det är ju dom som får mig att må bra!

Här kommer lite bilder som beskriver vår vackra cykeltur.

31230-104

Gaija. Nybadat i lilla bäcken.

31230-103

Lona och gaija myser i vattnet. Lona tycker att hon har första tjing på alla saker som flyter... Så gaija hon plockar upp saker som sjunker till ytan istället. Gammla ruttna pinnar tex.

31230-102

Naturagillity... Gå genom tunneln. en lätt match för en modig tjej... det är ju till och med vatten inne i tunneln. En stund senare gick hon genom tunneln som går under vägen. Den är nog ca fem meter lång!

31230-101

Lycka och glädje. Lonas ordspråk vad gäller vatten. Om det är ngn som gillar vatten så är det lona. Finge hon så skulel hon bi i vattnet! gaija tar efter henne verkar det som. Jag bad gaija att ligga ner. OCh det gjorde hon. I bäcken.

31230-99

Vi stannade till vid en liten stuga på vår cykelrunda. Där fanns en liten lapp uppsatt vid en eldstad. Vädjan till vandraren... Vi satt där och åt ett äpple och drack lite vatten innan vi fortsatte hem. Mysigt!

31230-98

Bäcken utan hund. en helmysig plats! Det tycker myrorna också. Så man får snällt acceptera lite myror i håret.*ryser*

31230-97

Vi hittade också en gammal höräfsa. Synd att dom får förfalla som dom gör. Jag ska ta med barnen och lära dom hur dom använde dessa förr i världen. Innan traktoräggens tid.


Vi har haft uppletande i kväll!

Vilket härligt väder! Först for jag och Gubben och åt mat på kinarestaurang. Middag för två... Vi firade vår bröloppsdag lite i efterskott. barnen är borta i kväll. Sen avrundade vi middagen med att glädja hudnarna. Vi for ut tillmitt älskade Pitholmsheden och gick som ajg brukar rakt ut i skogen. Stefan blev lite nervös.... Han sa:
"Är du säker på vad du gör nu? Hittar vi tillbaka?"

Klaart att vi hittar tillbaka! Jag känner ju skogen så väl... Sen har vi ju hundarna också! Så mitt ute där i skogen bland lite renhårstofsar och ingenting så gjorde vi en uppletanderuta. Smal och lång. Sen la jag ut sex föremål. Jag tänkte att gaija skulle plocka hem fyra och Lona två. Men tji fick jag! Gaija gav sig inte. Hon hittade ALLA! Och hon hade kunnat fortsätta ett bra tag till.

Sen fick Lona leta. Jag la ut fyra föremål. Hon brukar bara ha ork att hitta högst tre... Ha! Hon plockade hem alla fyra! Antingen måste det ha varit otroligt lätt att hitta. Eller så var dom verkligt motiverade att få leta saker. Jag tror på det sista. Markerna är ju sand, vitmossa och väldigt torrt. Så jag vet inte hur det riktigt är med dorfter och så..Men dom var ju så duktiga!

Sen fortsatte vi rakt ut i skogen och till slut kom vi till ett järnvägsspår. Då blev min älskade man ännu mer virrig och trodde att vi var i munksund. Vilket vi INTE var! Vi var fortfarande ute på Pitholmsheden... Så jag visade honom vart Munksund låg och så visade jag honom hur vi skulle gå hem. På en körstig (där man kör med travhästar). Min lilla gubbe har liksom ingen lokalsinne. Han trodde bilen stod på ett heeeelt annat ställe än vad den gjorde. Hahaha! Han behöver mer träning i skogen. Hundarna visste också precis vart dom var måste jag nog tillägga. Men härligt var det! Synd att man itne hade kameran med sig i skogen. Det hade varit kul att fota hundarna vid uppletandet och Stefans oroliga min. Hahaha!

I morgonbitti ska jag och Eva-Lena vara ute i skogen tiiidigt! Då ska vi lägga spår åt dom som tävlar. Det ska bli skoj! I dag har jag suttit domarsekreterare. Det är också skoj. Man lär sig så mycket! =O)

Vår första tävling!

Wow...


Wow.... vilken kännsla! Alltså! Så himmla KUL vi haft det fredagskväll jag och Gaija. Det här kommer vi att göra om! Nu ska det ut och letas tävlingar. Helst lite träningstävlingar också... Vi behöver lite mer rutin.

Så här blev resultaten:

Platsliggande 10

Tandvisning 10

Linförighet 7             Pos, drar i koppel, dk, nosar, sitter ej.

Fritt följ 6.5                Pos, sent sättande,släpar, avslut.

Platsläggande  5     Pos, nosar, förarhjälp sitter före.

Inkallande 10           Bra tempo

Stående 8.5              Släpar, dk, tar steg, avslut.

Hopp över hinder 9  Avslut.

Helhetsintryck  10   Pigg och glad hund

Summa 163.5

Ett första pris! Wow! Nu gäller det bara att träna in linförigheten, friaföljet och platsläggandet.
Fasktiskt så är det just dom momenten som vi har varit sämst på. OCh givetvis så är ju ine hudnen klar ännu. vi har ju nyss börjat. Och har mycket kvar att lära. Men oj så roligt det var! =O)

Jag är SÅ STOLT över dig Gaija! Min lilla, underbara, rara, glada, söta pirnsessa! Jag ÄLSKAR dig! det är så roligt att jobba tillsammans med dig. Min bästaste lilla vän!

Träningstävlingslydnad. Kursslut.

Igår var jag, Eva-Lena och Helena och tränade i Öjebynd. Det fanns massor med stärningar där! fotbollsmacher osv... Kan inte bli bättre. haha!
Det hela gick hyfsat och ajg kände att vi skulle nog knipa några bra poäng på träningstävlingen.. Hur det gick? Ja det ska jag berätta här:

Platsliggande 10   Gick hur bra som helst. Fast Gaija hade två pipisar på var sida om henne.

Tandvisning. 10    Gaija visade upp sina fina tänder efter en liiten viss övertalning.
                                 Hon undrade vart  domaren lagt sina kryckor... eller extra ben. ;O)
                                 Domaren hoppade på kryckor.
Linförighet  9

Fritt följ 7                 Dk.Vid sväng. ett moment där vi måste träna mer. OCh INTE titta ner på hunden!

Platsläggande 8   Sent läggande. Måste få upp snabbheten igen. 
                                  Fast den fick vi till när vi tränade lite efter tävlingen.

Inkallande 10

Stående 0              Gaija ställde sig innan jag gav henne kommando. Ngt jag måste vara uppmärksam på!

Hopp över hinder 7  Jag gav gaija berömm när vi hoppade. Och sen strulade det vid avslutet.

Helhetsintryck 7    Och jag VET varför hon fick så dåligt där...Hon var lite slö.
                                 Vilket jag skyller på skendräktigheten. ;O) 
                                 Hon har varit jätteseg nu i flera dagar och fått stooora boobisar. 

Jag känner mig överlag väldigt nöjd med träningstävlingen. vi fick en hel del bra tips från domaren. Han är helt underbar Danne!
Nu återstår ju då bara tävlingen i morgon. Hoppas det ska gå minst lika bra. Vår första ritkiga tävling. =O)

31230-96

En lite stolt ggumma! Spana in boobisarna... Neeeej! spana in medaljen menar jag! ;O) Den går att äta. Jag överväger att sätta i mig den nu. =O)Vilodag i dag!

I går ble vdet en hektisk dag. Först var vi ut på bruks och gick i skogen. Jättemysigt1 Sen tränade vi.
Det gick så där.. Jag har problem med minnet nu. Jättejobbigt. Så ajg glömmer viktiga saker som man ska göra... Som tex belöna. Belöna i rätt tid och belöna när Gaija gör rätt. Alltså det här är ingen undanflykt. Jag har ett medicinskt problem  som gör att jag itne tål stress. OCh nu är jag stressad. mycket händer i mitt liv. Och just nu är det lite för mycket av det goda!
Nåja. Gaija gick bra. hon gör sitt bästa och jag kan lita på henne att hon verkligen VILL göra det ajg vill att hon ska göra.

Vi körde lite hopp över hinder, inkallning, linförighet och platsliggning.
Platsliggningen gick jättebra!

Sen på kvällen så fick ajg för mig att vi skulle ta oss en skön cykeltur. Oj... et blev långt! Men skönt! Vi for omkring i skogen och slirade i sanden. Jobbigt men nyttigt! Gaija var iten ens trött när vi kom hem. Men det var ajg och Lona. Vi såg även en älg som sprang i kapp med oss i skogen. Lona och gaija blev jätteintresserade. men dom stannade när jag sa till. vilket jag fatksit förutsätter att dom gör! annars hade det varit koppel på i skogen!

Idag ahr vi tagit det lungt. en lugn och skön skogsprommenad i en timma. Sen har hudnarna tagit det jättelungt och slappat. Jag har städat klart i tvättstugan. Så nu ser resten av vårt hem ut som jag vet inte vad...
 Här är ialla fall lite bilder från dagens skogsprommis.

31230-95

Sida vid sida..en vanlig syn. Även när jag cyklar med hundarna i skogen så springer dom så här. Fast då bredvd cykeln eller framför.

31230-93

Gaija fixar veden!

31230-92

Förste vedfixaren...alltså!


31230-91

Ända mot ända kan inget hända... Med span åt var sitt håll.


31230-90

Är det en varg? är den arg? nääää..: Det är ju bara lilla gaija!31230-94

Lona kopplar av medans gaija fixar veden.

Gaija har fått en ny kompis!!!

Han heter Buster ochär en lite busig kille! Fast han skrikskäller och det tycker inte Gaija om. Fast dom blev rätt bra vänner till slut. Så länge inte Buster skällde. För då gav Gaija honom pinnen så han skulle bli tyst....

Här kommer några bilder fårn vår trevliga varma försommarkväll i Luleå med buster och Marjan!

31230-89

Soffliggare? Nätack! Vi är soffsittare! Mitt ute i naturen, finns dom konstiga djuren.


31230-88

Sitter på kompisstenen och funderar...

31230-87

Fast funderar och funderar... Undrar vad Gaija tänker?

Träningsdagbok 9.

Idag har det varit en dag då vi har varit mycket upptagna. Tvättat balkongen, uteplatsen och bilen med högrtyckarn. Sen har man haft dom vanliga göromålen också förståss. Verry busy!

Gaija har varit extremt uttråkad! Oj hjälp! Hon fick gå med husse i skogen. Det var tydligen väldans händelselöst. hon var helt enkelt inte nöjd. Hehe... Så nu när allt var klart med tvättning och tvagning och jag vilat mig lite så frågade jag henne lite lätt om hon ville träna?

Gaija flög i taket! Oj så kul hon hade!

Platsliggning. Första platsliggningen blev katastrof...'stönar' Jag fick ngt i skon och började mixtra med den., Det var itne alls inplanerat. men får man ngt som kryper i skon så tänker amn liksom först på krypet. inte hudnen. Så hon kom för att kika vad det var jag gjorde.
Men sen... dom andra platsliggningarna blev kanon! Lagomt med störning för barn som leker en bit bort. Bilar som kör på vägen nedanför henne. Jag lät henne ligga längre studner än vad vi brukar. Nu verkar det som att ju längre hon ligger desto mer kopplar hon av. Ngt som jag verkligen vill att hon ska göra. det SKA vara avkopplande att ligga.

Linförighet. Gick väl så där... Hon var lite ofokuserad och letade en pinne som hittat i gräset på "våran" lydnadsplan. för ngn dag sedan. Men det ordnade sig när jag gjorde mer svängar och helomvändningar.. Mina underliga helomvändningar har tagit en helomvändning! Jag kan nämligen härma linuspålinjen nu... Så nu när jag gör en helomvändning så funkar det kanon! Inga vida luftiga helomvändningar där Gaija svävar ut... Gaija går nämligen helt ok på helomvändingarna så länge jag inte böjrar göra ngt konstigt. Gaija visar MIG hur man ska göra!

Inkallning, läggande under gång och stående. Det funkar kanon! Så jag kör bara en av varje bara för att.Ingen ide att nöta på tills vidare så att säga.

Hopp över hinder. Här använder vi bollen! Jag har testat att hålla i Gaija när jag kastar bollen och hon försöker hoppa över hindret i jakt efter bollen (på kommando först förståss). det funkar KANON! tack Anneli! Hon blir nästan hysterik nä rjag säger hopp! Gaija tycker hopp över hinder är SKITKUL! Så jag använder alltid hoppet som sista moment. Hon får hemskt gärna se hoppet som ett rolig avslut och ett beröm.
Nu ha rjag en mycket nöjd liten dam som sover gott i lugn och ro... bara vi två hemma. Alla andra är i Rosvik och gör ngt annat. vad vet då inte jag. Vi har det skönt ialla fall.

Ja just det! I går tränade vi också. Och det gick förnämligt bra då också,. vi tränade mycket hopp och Stefan fick hjälpa mig att kasta bollen när gaija hoppase. Hon fick för sig att hon kunde springa runt bänken som vi har som hinder. Men se det gick inte! Då kom det ingen boll. Oj vad hon letade... När hon till slut kom på att hoppar man när matte säger hopp s kommer bollen! då gick det som vatten i en hängränna. Det bara flöt fram. =O)

Jag har gjort iordning alla papper också på Gaija inför tävlingen. Min stora ångest har varit medlemskortet. Men det är nu mera hittat så nu har lunget i mitt inre lägrat sig. det är viktigt för mig att allt är klart och ordnat inför tävlingen. Ifall papprena inte är det så kommer jag att fokusera på sånt och det är ju onödigt. Nu kan jag fokusera på lilla gaija och ha roligt med henne i stället. =O)

Jag måste också komma ihåg att ringa veterinären och boka tid för vaccination (ett års vaccinet) och för att få ut lite kortison inför lägret. Det är ju läger snart. Hujja vad fort tiden går! =O)

Tävlingslydnadskursen 6.

Vi var bara tre deltagare nu på kursen. Men oj vad vi fick jobba! Vi fick gå igenom först vilka moment vi kände att vi behövde träna mer på. Så jag tog platsliggning, linförighet och hopp.

Platsliggning. Jag ville ha störning och det fick jag! En viss liten söt herre ville leka med gaija. Så han rusade fram och försökte vara trevlig. ;O) Gaija ställde sig upp och vi fick lägga våra hudnar igen. Så blev det ännu en glad liten herre som ville busa. Men nu försökte han med Morre i stället. Gaija låg kvar. Så hon fick massor med berömm! Så duktig hon är! Hon är ju lite lättdistraherad men jag frår fortsätta jobba på lugna ostörda platsliggningar. döär tryggheten är viktigast. Så det blir till att träna platsliggning varje dag nu framöver.

Linförighet. Gaija är en hund som är lätt att dra upp/ner med att byta tempo. Går jag snabbare så kommer hon igång och blir nästan för irig. Springer jag så blir hon riktigt uppåt! =O9 Och går jag sakta så blir hon väldigt fokuserad på mig. Detta har alltså hänt nu under sista veckan. förut var ajg tvungen att dra igång henne med bus för att få henne med mig. Nu behövs det bara lite tempoväxlingar för att det ska funka. Kul! =O)
Eva-Lena sa också ngt som ajg itne tänkt på... träna med koppel.- För gaija har en tendens att vilja bita på kopplet när hon kommer igång. Så nu är det koppel på vid all träning av transoprter. Och bita i koppelförbud! Får icke hända på tävling!

Hopp över hinder. Jag fick börja med att få gaija att hoppa över hindret utan att jag följde med. Det gick inte. =O( Hon har kunnat det förut men jag har gjort FEEEEEEL!!!! Jag har berömmt med rösten just vid hopp över hinder utan mig. Alltså har hon förväntan bakåt mot mig. Och då hoppar hon inte.
Så nu blir det till att jag låter henne få bollen så fort hon hoppar över hindret. Så hon skapar en förväntan att bollen finns där.
Sen kan jag även hålla henne i halsbandet när jag kastar bollen över hindret. Sen låtsas jag också att jag vill ha bollen och rusar efter. Det ska bli liksom en kamp mellan oss vem som hinner ta bollen. Men där Gaija alltid får bollen. Hon ska ha en förväntan att få ta bollen.
Så nu ska vi testa den modellen och se hur dt går. Anneli besrkiver gaija som en hund som gillar när det blir spännande. Hehe.. Låter ju hur mysigt som helst! En rolig egenskap att träna på också. Tala om möjligheter att jobba med sin hund!
Hopp över hindret är ett moment som jag vill att Gaija ska uppfattta som en belöning på tävlingen. Det ska vara bara sååå himmla skojjigt att få hoppa!

Nu nästa och sista kursen så ska vi ha en träningstävling. Dommare kommer att bli Danne. Det blir bra. Han är en duktig och skojjig dommare. Det blir en bra uppvärmning inför tävlingen på fredagen. Då får jag en möjlighet att se alla svaga och staka sidor. Och då kan jag utifrån det också se på ett ungefär vad som behöver mest jobbas med. Sen får ajg också en hint om hur det kan gå på tävlingen. Speciellt platsliggningen. Funkar den inte på torsdag så är risken stor att jag struntar i den på fredagen. Men ligger bara alla andra hundar så ska det gå bra.

Planeringen inför tävlingen blir ialla fall så här:
Hela helgen. träning av platsliggning, hopp och linförighet.
Måndag och tisdag. Fortsätta träna platsliggngin, hopp och linförighet.
Onsdag. vila.
Torsdag. Träningstävlingen med dommare Danne.
Fredag. Lite små mjukövningar. Lätta och mycket roliga på förmiddagen. På kvällen... TÄVLING! =O)

Sen ahr jag även börjat med konditionsträning. I onsdags så var vi ute på pitholmsheden och hudnarna fick springa tre gånger upp och nerför i grus och makadamm. Sen fick dom springa fritt i skogen omkring och röra sig i sanden. trötta och nöjda hundar.
I torsdags så cyklade vi ute på Pitholmsheden. Jag cyklade efter gammla traktorvägar. Jättehärligt men oj så dålig konsdis hag har! Jag behöver denna motionen minst lika mycket som hundarna! vi fick även se en älg som kom travande i skogen. gaija visade inga tecken på att springa efter. Sen mötte vi två råddjur som ingen av hudnarna visa ngt intresse över.
Gaija jagar ju inte ens katter. Så ajg kan väl räkna henne som en jaktfri hund? Men med jaktvilja ialla fall för annat jagar hon minsann1 saker som flyger i luften och leksaker som jag drar runt.

Träningsdagbok 8.

Onsdagsträningen gick utmärkt.
Gaija har lite problem med att koncentrera sig på platsliggningen. Hon blir lätt störd. Så det är ngt jag måste verkligen träna på. tryggheten under platsliggningen. bredvid oss så stod en tjej och kastade en apport. Det blev väldigt mycket för Gaija. Så hon satt sig upp och ville dit. Men jag la om henne och hon låg kvar fast än det apporterades bredvid. Så hon är duktig min tjej. Hon försöker verkligen göra sitt bästa.

Jag körde itne så mycket med henne eftersom vi trändade ju i tisdags också och så hade vi ju kursen på Torsdagen. men det blev lite mjukträning och det hela känndes bra. det jag mest vill är att träna platsliggning i en miljö där det finns hundar. men med lagomt mycket störning så hon klarar av att ligga. Det är svårt att hitta sådana miljöer. Och det är svårt att avgöra också hur mycket störning hon behöver. För helt plötsligt gör nu ngn hund eller människa ngt jättespännande och då blir det lite för mycket.


Träningsdagbok 7.

Jösses! Jag skulle egentligeninte träna i dag. Men det blev bara så. Jag skulle med lite gejjer till en kompis och då stannade jag till vid klubben och vi tränade. Och hade skitskoj! Gaija ville inte sluta. vi hade så roligt. Jag fick säga till åt henne att nu går vi från planen. Ibland är hon bara så otroligt på G!

Vi började med en uppvärmngning med bollen. Den är ju bara så KUL! Sen körde vi på...

Frittfölj. Vi har kört mycket helomvändningar och hon förstår sig på dom nu. Katastrofvändningarna är ett minne blott för mig och då förstår också Gaija vad ajg håller på med.

Inkallning. Som vanligt så går det kanon!

Läggande under gång. Gaija funkar alltid bäst andra gången jag kör läggande under gång. det är som att hon plötsligt förstår vad ajg ville att hon skulle göra första gången. Så nu framöver så ska jag försöka att lägga henne bara en gång och vara ännu tydligare.

Platsliggning. Jahaja... Jag la hunden. Hon låg. Jag tittade bort en sekund och då satt hon och skällde. Gick himmla fort det där. En kurs var på gång på en plan lite längre bort och då passade Gaija på att skälla ut dom. *grrr* Men när jag la henne igen så funkade det bra. Och i slutet på träningen så la jag henne igen och då gick det ännu bättre! Bara det håller i sig. Jag börjar vara nervös inför tävlingen. Jag vill kunna ha en bra platsliggning.

Ställande under gång. Funkar kanon! Jag fortsätter som förut. förstärker bakåt. Gaija fixar det väldigt bra utan att tveka och ta någrasteg frammåt. Jag skulle tro att det beror på just att jag berömmer bakåt. förväntningen kommer ju bakåt. så varför gå frammåt?

Hopp över hinder. I kväll var jag extra petnoga. Jag väntar nästan tills gaija hoppat innan jag går fram. Gaija hoppar på kommandot "hopp". Så jag startar henne inte alls längre. Hurra!

Positioner. Gaija gör söta små hopp bakåt. Ser rätt kul ut när hons ka komma in i position. Nu kan hon verkligen att följa med till höger. Det sitter som berget. Så jag funderar på att börja träna in att gå till vånster också. rättning i ledet Gaija! =O) Gaija tycker det är rät tkul med positioner. Hon blir upptaggad av dom!

Vi tränade i flera omgångar och hade en längre vilopaus i mitten. Hon hade så tråkigt att hon somnade bland alla hudnar. Hehe... Efter tråkstudnen så ar hon sååå taggad! Så jag tror jag hittat en bra metod att ta till innan tävling. först värma upp ordentligt. sen tråkigt och sen jobba upp henne. Då jäklar är hon i gång!

Imorgon ska vi ut på bruks igen och träna. Ska ta det lite lungt då. Framför allt så ska jag träna linförighet. Just linförighet och frittfölj är vårt svagaste moment just nu. Så nu kör vi mest på det!  Momenten som hon kan tänker jag inte lägga ner mycket tid på. Mest bara göra ett par  st. för att hålla minnet levande. =O)


Träningsdagbok 6.

Det är varmt. Jättevarmt1 uppemot 22 grader nu i kväll kl sju. OCh vi tränar! Och det går bra! gaija är inte påverkad av värmen. hon är pigg och glad och vill verkigen göra ngt! Jag ahr tagit det lungt med henne ett par dagar. Inte gjort ngt speciellt förutom att hon fått bada i en bäck. Och sedan i badkaret. så nu är hon ren, fluffrig och luktar såpa!

Frittfölj. går rätt bra. hon är lite okncentrerad emn hon hänger med i helomvändingarna rätt bra. Tränade helomvändingar rätt friskt och nu fattar hon galloppen. Jag med. jag har inte så bråttom när jag vänder så hon hänger med. Sen ahr vi även tränat att springa och vända. Det går jättebra1 Då är hon verkligen med!Gaija gillar höga farter... ;O)

Läggande under gång. Lite segt med läggandet. så ajg tränade lite ligg separat och sen la jag in det i fotgåendet. Nu går det undan! =O)

Inkallning. Körde en inkallning och det fick räcka. Jag vill inte nöta på ngt som är så bra.

Hopp över hinder. Gick si så där... Hon blev liksom fixerad vid bollen. Men när jag la undan den så gick det så bra så... Hon hoppar över när jag ger kommando och väntar på mig när hon hoppat. duktig flicka!

Ställande under gång. Superduper! En av Gaijas starkaste moment just nu!  Vad fort det gick att lära in ett ställande! Fast vi ahr ju tränat tidigare förut. Men nu känns det som näst intill färdigt.

Platsläggande. Jag har börjat träna med en boll som störning. Hon blir lite lätt i ändan när jag humpar bollen. Men ligger kvar, så vi fortsätter med bollstörningen.

Positioner. Går klockrent! Vi tränar med att gå åt höger nu också. Hon är fortfarande som en liten krabba. Jag känner att äntligen är positioner roligt att träna på! Kanske för att Gaija tycker det?

Det känns verkligen roligt att träna med Gaija. Även om vi inte tränar riktigt varje dag så blir det lite då och då. Oftan udner promenaden. De gånger jag tränar så är ju ofta Lona med. Och stör. ;O)  Och de ånger skriver ajg iten upp här i blogen. Men jag tror att lägger man in lite moment då och då i promenaden så blir dom till slut naturliga för hunden att göra. det hör liksom till?
Under tränignarna är jag noga med att vi tar vilopauser blandat med lekstund. Då tränar vi på och avknappen. En viktig sak för en hund att kunna tycker jag. Hon kan koppla av. Det märks. Vart vi än är så kan hon lägga sig ner och vila. Det känns skönt.
Gaija är ju så liten ännu att jag vill att hon ska tycka att all träning är ngt liknande en lek. =O)

Tävlingslydnadskursen 5.

Idag var det en lite annan upplägg på kursen. Vi skulle bli... dirigerade!
Och genast blev man så mycket stelare och gav så mycket mindre berömm åt hunden. För även om vi blir dirigerade så betyder det ju inte att vi inte kan ge berömm?
Måste, måste komma ihåg att berömma mer och "glädja" Gaija mellan alla moment. Hon är inte lika uthållig som de vuxna hundarna är. Jag vill ju ha en hund som gillar det här. Det får INTE bli tråkigt! Så som jag var i går skulle jag ha varit i dag. Gått på endorfiner. ;O)

Vi började ialla fall med en platsliggning. Jag har varit nog så stolt... För jag tyckte att jag kunde göra det lite mer tävlingsmässigt med gaija. Men se det skulle jag inte ha tänkt! ;O) För lilla gumman reste på sig! Fast jag vet varför. Jag ska INTE viska... Inte alls viska! För hon hörde inte riktigt vad jag sa och blev osäker. Och då reste hon sig. Men la sig ner så fort jag nämrade henne. Så jag la om henne och då låg hon fint. Jag lät henne ligga bara en kort stund. Så nu har hon ialla fall lyckats med en platsliggning. =O)

Tandvisningen gick galant! Hon är ju glad åt folk... Men nog ska vi träna det momentet också. bara det att det är ju ett lätt moment. Så man liksom glömmer bort det.

Vi fick välja om vi ville ha fritt följ eller linförighet. Så jag valde linförighet som omväxling. Min teori är att kna hudnen gå utan koppel så kan hudnen gå med koppel. Och det stämmer på Gaija. =O9 Det enda vi måste tänka på är att träna mer på helomvändningar. Hon går lite luftigt där. Och fortsätta förståss att nöta på fritt följ och positioner. Fast positionerna tycker Anneli är mycket bra. Hon vet precis var hon ska sitta. Och det känns ju skönt.

Sen blev det platsläggande. Och där fick jag för mig att det var stående... ? Jahaja. men vi gjorde om momentet och det gick bara bra. Fast jag har lite för bråttom så hon hinner inte liksom med. Usch jaaaa...Snabbheten beror väl på att jag har nerver i dallring i magen. jag gungar iväg utan att tänka mig för.
Inkallningen blev lite lustig. Gaija trodde att hon skulle fortsätta gå med mig och blev minst sagt förvånad över att få stanna kvar. Så då la hon sig. Bara att börja om från början. Men efter den fadäsen så gjorde hon en toppeninkallning. Min duktiga lilla tjej! =O)

Stående under gång gick väl rätt bra. Man jag gjorde henne tveksam genom att ha... för bråttom! IGEN! *grrrrr* Måste verkligen tygla mig själv! Gaija tog ialla fall ett steg frammåt. Men är jag bara tydlig och inte rusar iväg när ajg ger kommandot så ska det gå bra. Jag behvöer knappt några hjälper längre. Hon förstår vad "stanna" betyder.

Hopp över ihinder ja... Där trodde ju jag att jag verkligen väntade in gaija på att bjuda på hindret. men jag ser ju det itne tex. en domare ser... Så när jag ser att Gaija bjuder till så är dom signalerna rätt små för en domare att se. Så jag ska tänka på att vänta lite mer innan hon hoppar. Samt att jag sk abelöna henne med en rolig boll som far över hindret då och då just när hon hoppar.

Allt som allt så känndes det ändå väldigt bra idag. Gaija är duktig. Det är jag som felar. Men jag kan ju alltid ändra på mig.

Vi har ven fått prova på apport. Och vi fick helt underbara apporteringstips! Jösses! Anneli är outtömmlig! Så nu har jag roliga apporteringsövningar att jobba med också. Det ska bli skoj!
Träningsdagbok 5.

I kväll har jag och Eva-Lena varit ut till bruks med hudnarna. Och OJ vad bra det gick!
Gaija ahr liksom börjat förstå det här med läggande under gång. Och ställande.
Fria följet går också mycket bättre. Vi får liksom längre och längre stunder då hon går bra bredvid mig. Men det är långt kvar innan vi är färdiga.
Hoppet funkar kanon. gaija bjuder på hindret som värsta hopphässten och jag har i tankarna att inte starta henne. Jag väntar ngn sekund efter kommadot och hon påbörjar hoppet innan jag går. Funkar också kanon!
Platsliggningen utan störning är ju en dans på rosor. Så nu måste ajg börja med mera störningar. Hon ligger kvar med vissa störningar. tex En liten Morre som busar och tränar bredvid. Finns det absolut inga störningar omkring henne så ligger hon med hakan i marken och halvsover...
Inkallningen går också kanon! Himskans kul med en hund som vet PRECIS vad som gäller på en inkallning! Hurra!
Fast jag har helt glömt bort tandvisningen. Skulle nog behöva ngn som kikar på hennes tänder emellanåt....

Ja kännde under hela träningen att jag fick bra gensvar av Gaija. Hon var verkligen med på noterna! Vi hade kul båda två. Imorgon är det tävlingskurs igen. Ska bli kul att se om hon blivit bättre. Fast vi har ju inte hunnit träna speciellt mycket under veckan. bara lite då och då... Har haft mycket värk så mitt humör har inte varit på topp. Och är det inte på topp så tränar jag helst inte. Fast gaijas humör är det då inget fel på... Gladare och trevligare hund än henne får man leta efter!