Båtsemester!

Vi har båtsemester nu... Fast just nu i detta ögonblicket så är vi hemma och tvättar och bunkrar upp. sånt måste man göra! Egentligen så är det inte min mamma som skriver utan denna gången är det lilla jag... Gaija som skriver! Det är roligt med båtsemester. Men får bada mycket. ibland får man bada mer än mycket! som när Lona går på relingen och puttar i mig. Sånt bad tycker jag inte om. Lona säger: Flytta på dig! här ska jag fram! Och så puttar hon ner mig från båten. Orättvist tycker jag!
Annars så är det väldigt härligt att flyta fram i det blå vattnet. Om än det är lite kallt. Det är bara 16 grader i vattnet. Min mamma badar helst inte. Fast hon brukar göra det ändå en liten stund varje dag. Min pappa badade också en dag. Då fick han för sig att bada med kläderna på. Det såg mycket roligt ut!
Alla tyckte det var roligt och skrattade. Då tyckte jag också att jag skulle bada så då hoppade jag med i vattnet och stänkte ner alla. Hehe...

Nu ska jag berätta om bilderna lite så får ni veta vad vi har för oss om dagarna i vår lilla båt.


31230-254

Här sitter jag och Lona och solar oss. Vi får snällt stanna kvar på båten när alla andra får gå därifrån. lite fuskigt tycker jag. Men Lona säger att vi måste vakta båten. Och då känns det bättre. Men det är rätt bra att ligga på båten. Man har bra uppsikt över alla småhundar. Det finns massor med småhundar ute på båtklubben. Vi är dom största hundarna där. Och dom tystaste. Vi skäller knappt ngt alls förutom när dom små hundarna skäller och vi måste svara emot dom när vi går förbi...

31230-253

Våran båt... Den är för det mesta den minsta båten ute på båtklubben. Men det gör inget. Det är trångt och mysigt. Vi hundar får egentligen inte ligga i sängarna. Men vi smyger oss dit när alla sover. Sen är det jätte, jättetrångt! Men mysigt! tycker jag och Lona.

31230-252

Våran båtklubb ligger väldigt vackert till. Här har min mamma fotat mitt i natten. Så här ser det ut just nu mitt i natten ute på vår klubb.Jag sov just då mamma fotade. För mitt i natten ska man sova!

31230-251

Jag trodde att himmlen brann när jag såg kortet. Men det var ju bara en helt vanlig solnedgång.

31230-250

Ehhh... ett grässtrå... Mamma? Varför fotar du gräset? Du fotar ju så in i vassen!

31230-249

Så där ja... En blomma. Mycket bättre!

31230-248

*suckar* Gräs igen...

31230-247

Här sitter vi på en gungig brygga. Jag tycker att Lona har lite dålig självdiciplin på kortet. Man sträcker väl inte ut tungan så där och har sig heller? Själv sitter jag och ser mycket vacker ut. Som vanligt.

31230-246

Här står vi på en ramp. Den rä läskig tycker en båtgrannes hund. Dom måste bära hunedn. Min mamma vägrar bära oss så vi går snällt på den. Gör man inte det får man ju inte gå i land. Föressten... Den är inte alls så läskig. bara oskön att gå på.

31230-245

Jag gillar att åka båt. Så är det bara. Speciellt gummibåten. Den går fort! Helst ska pappa köra fullgas. Men Lona tycker bäst om när pappa ror. Helst skulle hon vilja ha ett paraply och en vacker klänning på sig också. Hon är ju sååå damig Lona!

31230-244

Det är ju bara sååå mysigt att åka fort! Emelie kör jättebra!

31230-243

Lona sitter och oroar sig för att fiskarna ska äta upp henne. Där vi låg i Koskär så fanns det massor med abborre och gädda!

31230-242

Lona tycker vi ska fara någon gång... Jag vill med fara och upptäcka nya ställen. Spännande ställen!

31230-241

Jag är nog lite trött i ögonen ibland när jag åker båt. Syns det?

31230-240

Pappa är en snäll en.. Han tar oss på en båt tur då och då... Jag och Lona är galionsfigurer!

31230-239

Man över bord!
Min mamma ska lära mig att vid kommandot man över bord så ska jag hoppa i och rädda den personen. Det ska bli sännande! Först ska vi börja med att båten är stilla och ngn hoppar i vattnet. Sen ska vi öva oss på att båten far och jag hoppar i. Sen ska jag kunna simma runt den nödställde och den ska få ta tag i mitt nackskinn. bara det att jag är i närheten ska vara lugnande och tryggt. Men innan jag hoppar i ska jag naturligtvis ha en flytväst på mig!  Jag ska också lära mig att ta med en livlina i hoppet. Men det krävs rätt mycket jobb så vi håller just nu på att lräa oss kommandot man över bord och att jag då hoppar i vattnet. Rätt knepigt faktiskt!

Ũsöndag ska vi ut med båten igen. Det ska bli skoj!

Äntligen har vi sjösatt vår båt!

I onsdags var den stora dagen. Inte bara att vi har sjösatt båten utan att Gaija fick för första gången åka i vår stora båt! Det gick hur bra som helst! förutom då vi skulle gå ombord och Lona försökte tränga sig före... Då rammlade gaija i. men det  gick bra. upp på badbryggan och in i båten så var allt bra igen. Hon blev lite mer försiktig uppe på relingen efteråt. Men det är bara bra. Man ska ha respekt för sjön.
Här kommer lite bilder från våra underbara dagar ute på sjön.

31230-227

Våran båt. Inte ännu sjösatt. men snart....

31230-230

Men.. Stör oss inte! Vi sover! Mycket trötta hudnar efter en dag med bad och sol... Dom sover gott med barnen i ruffen.

31230-229

Det tar på en att åka båt. Sin vana trogen så sover Gaija så fort ett fordon rör på sig..

31230-228

Dom njuter.... Och Gaija undrar om man kan simma lika fort som båten kör...

31230-226

Sitter i solen och glassar... Hur underbart är det inte att sitta och njuta medans båten puttrar på i sex knop?

31230-232

En mycket vanlig syn. Lona är i vattnet. Är hon in te i vattnet när vi är ute med båten så är hon bara uppe en säng och kissar i skogen. Gaija håller på att utblida sig till vattenhund hon med.

31230-231


Gaija har hittat ett härligt ställe att ligga på. Svalt och skönt med bra sikt. badbryggan på båten är inte bara bra att hoppa från. Den duger bra som sovplats också. Och sen så kan man ju se en och annan fisk där nere i vattnet! Spännande!

31230-233

Hej och hå! så här gör man när man utbildar sig till attenhund! Man bara hoppar i! Utan att ens fundera...

31230-237

på om det ska bli ett magplask!

31230-236

Sen är det bara att simma ut och hämta pinnen... Lätt som en lättplätt!

31230-234

tyvärr har allt det härliga ett slut. I fredags hade vi bestämmt att fara till Arjeplog och åka ånglok. Så vi fick avbryta vår sköna båttur och fara hemm igen. Till hundarnas stora besvikelse. Men barnen var sååå nyfikna! vi hade berättat att vi skulle göra en utflykt. Men inte vart och inte hur... Så när vi kom fram till Arvidsjaur så blev dom allt häpna!
Ett riktigt ånglok stod och väntade!
Så vi åt middag och myste på... Sen när loket stannade och vände fick barnen gå in och kika hur det såg ut. Sen bar det iväg tillbaka igen. Vi stannade vid Storavan och åt grillad korv och badade. Sen hem igen. tyvärr så bestämde sig kameran för att batterierna skulle vara slut. Så jag fick inte många bra bilder. Men en bild kan jag gott bjuda på!

31230-235

Loket är från 1915 och vagnarna är från 1930. Gammal men gediget. Och oj så mysigt!

Bara en sista bild... Lona är inte klok i vattnet... Kolla va?

31230-238

Till Fällfors vi for...

Och hälsade på min älsklingsmoster! Hon är absolut den mysigaste mostern jag har! Genom go och klok! Hon påminner ofta om min Mormor också. =O)
Tyvärr regnade det rätt mcyket när vi var där. Men jag fick en del fina bilder ialla fall. =O)

31230-225

Min mosters sommarstuga... Nädå! Jag skojjar bara. Det är min Morgor som byggt husen. Dom är i skala 1:2. Otroligt snyggt gjort! Man skulle kunna tro att det är riktiga hus!

31230-224

Det här är däremot min mosters stuga. en gammal bagarstuga omgjord till sommarstuga. Jättemysigt!

31230-223

Lona och gaija utanför Dasset. Mormor och moster gick till Ladan. Så dom blev rätt intresserade. Vi gick dit efter fotograferingen och då fick dom kika in. Det var ju Sååååå spännande! Det fanns nämligen ett stort HÅL i golvet! Ojojoj... Gaija med sin nyfikna strut var tvungen att kika ner. Lona vågade inte riktigt. Hon har ju lite erfarenhet av hål i golv och vet att man kan ramla ner. Så hon kikade bara lätt över kanten. Tokgaija försökte hoppa ner...

31230-222

Lona vill helst springa efter mormor och moster.

31230-221

Gaija håller stenkoll på mormor och moster. När hon fick fritt kommano då sprang hon som en liten virvelvind till sin älskade mormor.

31230-220

En ros... Jag fick en närbild. Jag ahr svårt för just sådana här bilder. Dom blir alltid flummiga, dimmiga och konstiga. Den här gången blev den normal. =O)

Utställning...

Idag har jag varit på ngt jag aldrig nästan varit på. En utställning! Jag Emelie och Gaija hejjade p vår polare Smilla. En mycket söt och trevlig liten finsk Lapphund. Hon fick ett tredjepris och ett hederspris. Inte så illa! Fast ajg har nog kanske blandat till begreppen lite... Jag är så dålg på sånt här. emn kritiken (det för mig viktigaste) var strålande! Hon är en liten coh välskapt tjej! Jättekul! I morgon ska vi hejja på dom igen och bjuda dom på kaffe. Alltså inte Smilla utan Smillas matte och husse och handlern. Kommer inte ihåg vad hon heter. Men hon var trevlig. =O)


31230-219

Smilla springer med sin handler (den svarta hunden) och kroppstrumpedomaren tittar på. =O)


Har varit på vift...

Jag har nu packat och packat... först åt barnen som farit på Kollo och sjösportläger..Sen åt mig och gubben. vi har varit till Norge.
För ngn tid sedan blev vi inbjudna av Hemvärnet att delta vid en liten resa till Vassejaure, Narvik och Bjerkvik... Vi skulle få se och höra om hur striderna gick till där under andra värdskriget. Samt bo i ett hus som Kamratföreningen som S3 har. Så vi skulle då alltså bo i Vassejaure och fara ner till Narvik och Bjerkvik och studera lite krigsminnen där. givetvis tackar man itne nej till en liten gratis semester till Norge! speciellt inte då jag som ALDRIG varit i Norge. Det närmaste var en km från gränsen.
Så det tyckte ajg skulle vara kul! Och få uppleva lite natur också! Sånt gillar ajg. tyvärr så fick jag itne ta med hundarna på grund av risken för allergi. Det hade varit en upplevelse för dom också att få gå uppe på fjällen.
Men nästa gång jag far till fjälls ska dom med! Så är det bara1 jag kände mig halv utan hund. Sånt går då verkligen inte för sig!

Se, skåda och njut!

31230-196
Två glada och förväntansfulla hundar... Dom trodde att dom skulle följa. Dom har kollat in pakningen hela kvällen innan vi skulle fara. När Stefan packade in på morgonen så var dom som små ljus. Men det var ingen större fara. Mormor kom och hämtade dom efter ett par timmar. Då var dom så nöjda igen.

31230-197

En stor del av resan hade vi en massa hyss för oss. Vi ÅT! antingen var det goda mackor och bullar eller så var det potatissallad och rostiff som stod på menyn. Trodde då aldrig att vi skulle komma fram. Hehe...

31230-217

Vassejaur.
En lite historisk plats. Här sköts en svensk... En ung kille från pitholm (där jag bor!). Han var bara 21 år. Ett tyskt plan flög fel och hamnade rakt över Vassejaurs tågstation. Ett tysk pansartågvagn stod uppställd där och tyskarna besköt planet. Svenska soldater som uppehöll sig just där flydde i vild panik. en enda blev träffad och det var Sven Sjöberg som gav sitt liv till landets försvar. Den 20:e maj 1940. Han blev skjuten i bröstet.
Vi bodde i det röda huset till vänster på bilden. Väldigt trevligt och mysigt var det där! Dit vill jag komma igen ngn fler gång!

31230-216

Låååångt, låååångt bort ser man snö på fjällen. Fjällen ligger flera mil bort.

31230-203

Hmmmmm???

31230-202

Laven blommade med små, små söta blommor. Urgulligt! Urgammalt!

31230-201

Vassejaurs fjällmassiv. Otroligt vackert fjäll. Jag ska bestiga den en dag. Men då måste ajg sova över på toppen. det tar en dag att bestiga och en dag att gå ner. Säger dom som vet. Och den dagen jag gör det ska jag ha hundarna med mig.


31230-200

Små sjöar med smältvatten fån snön fjället. Otroligt vackert!

31230-199

Snön låg kvar på fjället fortfarande. Det var drygt 20 grader varmt ute., En lustig känsla. En lustig pitebo också som poserar på en snöfläck.

31230-198

En otrolig skir grönska bredde ut sog vid fjällets fot. Det såg ut som om man var helt nära fjället. Men när man började gå så forstod man hur liten man är...

31230-205
Vi väntar på att det ska bli grillglöd. Varje kväll bestod av krovgrillning. Jättemysigt! Man ajg var då så mätt att jag höll på att spricka. Så i lördagskväll gick ajg och två till upp på fjället på en tur. Härligt! det tog ca två och en halv timme att gå drygt 5 km. Men det var det värt! Vad vackert det var. Jag hade inte med mig kameran för jag ville kunna gå obehindrat då vi höll en ganska hög fart och gick över bäckar och klippor. Jag fick motion kan jag lova!

31230-209

The man, the legend, the koncept, the myth!

Så ska Major Harry Thorne'us besrkivas. Är det ngn här i sverige som kan krigshistoria så är det han! en otroligt bra berättare. Han kan ALLT. Och det han itne råkar kunna är itne ens värt att fundera över. Han ahr flera medaljer från olka länder. bland annat en från Holland som han fått av Drottning Beatrixe. Även från Finland har han fått några medaljer. Och dom förtjänar han STORT!
Här står Major Harry och berättar om soldat Sven Sjöberg som omkom av ett vilset tyskt krigsplan som besköt honom.

31230-215

En soldat och hans Schäfer... enda schäfern jag såg på hela min resa.. Men bilden säger mig mer än tusen ord...

31230-208

Vad säger man? Nog kunde tyskarna bygga fordon alltid! Men vad rä det? en pansarmotorcykelbandvagn?

31230-211

Narviks hamn södra viken och hamnens inlopp. Det är STORT med fjordar!

31230-206

Några båtar ligger för ankar i hamnen...

31230-218

Genomgång i Narviks hamn om hur Norrmän, Polacker, främlingsleginärer från Spanien drev tillbaka Tyskarna. vilket jobb1 Spanjorerna hade dessutom med sig åsnor som pack och bärhjälp.

31230-212

En minnessten som Norrmånnen rest för de tyskar som stupat under krigen men som av olka skäl inte kunnat forslas hem.

31230-213

Kyrkan i bjervik. Här finnsockså en minnessten av de som stupat under kriget. Många var kvinnor och barn då de av ngn anledning inte blivit evakuerade.


31230-210

Högt i tak.

31230-214

Sist men absolut itne minst. Den är bilden har Emelie tagit på sjösportlägret.  Solnegång i Bottenviken... vackert gumman!